Bare 1 av 10 mestere er kvinner. Men de som satser gjør det bra. - Som mester er du en leder og en rollemodell, og vi har behov for kvinnelige rollemodeller. Vi er like gode som gutta, sier bygg- og tømrermester Elisabeth Aase, som er styreleder i prosjekt- og byggelederfirmaet Aase Prosjekt AS i Oslo.

Elisabeth Aase etablerte firmaet Aase Byggeadministrasjon AS som et enkeltmannsforetak i 1991. I 2005 hadde selskapet vokst til ti medarbeidere, og Elisabeth kjøpte da det tidligere administrasjonsbygget til Nitedal Tændstikfabrik på Helsfyr. I 2017 ble Siv.ing Trond Thorvaldsen AS en del av Aase-familien, som i dag utgjør en kompetent stab på 50 tømrermestere, ingeniører og sivilingeniører med bred praktisk erfaring og høy teoretisk kompetanse. Selskapet forvalter og skaper verdier for over 10 milliarder kroner gjennom sine prosjekter.

Kan bidra til å endre bransjens omdømme
–Jeg arbeider i bygg- og eiendomsbransjen som er Norges største landbaserte virksomhet. Skal Norge lykkes med sine klimamål, er vi helt avhengig av at vår bransje tar ansvar og er med og gjør endringer. Som leder har jeg større påvirkningskraft og kan gjennom arbeidet mitt bidra til en best mulig samfunnsutvikling og fremtid for våre barn. Som mester er du en leder og en rollemodell, og vi har behov for kvinnelige rollemodeller. Vi er like gode som gutta. Byggebransjen har dessverre gjennom årene hatt og har fortsatt en del useriøse aktører. Jeg tror at å få inn flere kvinner kan bidra til å endre bransjens omdømme. Vi er seriøse og vil levere kvalitet. Det er ikke så mange kvinnelig cowboyer, sier Elisabeth Aase.

Hun mener det er flere fordeler ved at flere jenter velger yrkesfag og mesterbrev.
– Jeg tenker at det er smart av jenter å ta en fagutdanning. Du får lønn under utdannelsen. Endringer skjer, og arbeidsplasser, for eksempel innen regnskap, blir automatisert. Men det vil alltid være behov for folk som kan vedlikehold byggene våre og bygge nye bygg. Vi trenger fagfolk. Mesterbrev er et kvalitetsstempel. Har du mesterbrev, kan du et fag og du kan lede. Det er en stor ulempe at ikke flere jenter velger byggebransjen – og selvfølgelig må jenter også være mestere. De vil levere kvalitet. Arbeidsplasser hvor det arbeider både kvinner og menn har et bedre arbeidsmiljø, avslutter Aase.