Tar bare tak

Tar bare tak

Skulle de arbeidet med kledning eller dører, ville de neppe tjent stort. – Men vi bommer aldri på å kalkulere tak, sier byggmester Morten Birkedal. Han driver et byggmesterfirma som bare arbeider på taket.

Han er virkelighetens Byggmester Bob. Eller i hvert fall den som har overtatt. Bernt Olav Birkedal – B.O.B. – startet firmaet lenge før barne-tv-figuren var oppfunnet. Sønnen Morten – fullt navn er Bernt Morten Birkedal – overtok i 2012. Nå er faren kjøpt ut, og Morten eier firmaet sammen med broren og søsteren.
– Faren min var Norges yngste byggmester i sin tid. Etter at han var ferdig med mesterbrevet, har han alltid drevet for seg selv, forteller Morten Birkedal.

Tak i to generasjoner
B.O.B. har alltid likt å arbeide på taket. Den interessen har neste generasjon overtatt. Byggmesterfirmaet har spesialisert seg på tak. – Vi er veldig flinke til å kalkulere det. Vi bommer aldri på kalkulasjon av tak. Vi er så vant til tak at skulle vi satt inn vinduer og satt opp kledning, ville vi tapt penger med én gang, smiler Birkedal.
Han forklarer det med veldig gode rutiner og veldig godt samarbeid med produsentene. Dessuten har firmaet laget sitt eget kalkulasjonssystem, er godt fornøyd med prosjektstyringssystemet og har sitt eget CRM-system.
– Det er det ikke mange som har, konstaterer byggmesteren. Han er bedre rustet enn de fleste på det området: Før han begynte i familiefirmaet, tok han fagbrev i IKT-servicefag.

Datautdannet
– Jeg hadde sommerjobb hos min far fra jeg var ti år. Etter utdannelsen i data savnet jeg alle de fine somrene på taket med ham, og jeg savnet det å gjøre noe praktisk. Jeg begynte hos ham som praksisarbeider og tok utdanning på kveldstid, forteller han. Birkedal jobbet i flere forskjellige firmaer for å få med seg lærdom fra flere steder før han vendte hjem til familiefirmaet for godt.
Kundene er stort sett private boligeiere. Ofte er de hverken spesielt interesserte i eller spesielt opptatt av tak.
– De lager fine kjøkken og pusser opp badet, men taket er det siste de tenker på. Ulempen er at hvis du har tak som er over en viss alder, så sier forsikringsselskapene at de ikke dekker følgeskader, engang. Det er derfor vi tar en taksjekk, forteller han.

Kom igjen etter ti år
Morten Birkedal er glad i å selge, også. Samtidig er han opptatt av å være ærlig og redelig og ikke alltid selge det dyreste. Det gir bedriften et godt rykte, mener han.
Noen er mindre seriøse og forteller alltid kunden at de må skifte med én gang.
– En gang før jeg var daglig leder, var jeg ute og så på et tak. Jeg ba kunden ringe igjen om ti år, for da måtte han skifte. Han ringte meg ti år senere og valgte å skifte taket. Da sjekket han ikke priser hos andre, fordi han sa at jeg hadde kommet der og vært ærlig. De to andre som tok taksjekk hos ham den gangen, sa at han måtte skifte med én gang, forteller han.

Jobb for konkurrenter
Også konkurrentene ber privatkunder om å ringe Byggmester B.O.B. Og omvendt.
– Bare i år har vi skiftet tak for seks andre byggefirmaer. De tar dører, vinduer og kledning – jeg tar tak. Vi skal være den foretrukne partneren når noen skal skifte tak – også for andre byggefirmaer, sier Birkedal.
Han mener at B.O.B. ikke har særlig mange useriøse konkurrenter lenger. Men det er alltid noen som tar litt lett på reglene. For eksempel skal det ikke være annet enn teglstein eller skifer på takene i den delen av Stavanger som omtales som Europas største trehusby.

Stolt mester
– Det er noen som ikke bryr seg om hva kommunen sier og legger betongstein. Kunden er den som får problemet. Vi sjekker alltid med kommunen om det er reguleringer og får svar fra byantikvaren på minuttet, sier byggmesteren. Han har det samme gode forholdet til Arbeidstilsynet.
– Taper jeg en jobb til en annen byggmester – Sagen, Faber, Jadarhus, Frøiland og de andre seriøse – så gjør det ikke like vondt som å tape til «Jalla Jalla Bygg». Jeg skulle ønske du måtte ha mesterbrev for å starte byggefirma. Byggmester er et fint ord, sier Morten Birkedal.
– Jeg er stolt av å være byggmester, av å drive et skikkelig firma og av å ha 40 mann i arbeid!