Moser mot underernæring

Når den som ikke klarer å tygge eller svelge skal ha næringsrik mat, da må det til en pølsemakermester.

Mat
TEKST OG FOTO: GEORG MATHISEN

Kan du lage pølser og pålegg så kan du hjelpe mennesker som står i fare for å bli underernært. Norske kostholdsproblemer er nemlig ikke bare fedme og slankehysteri – det er også mennesker som ikke får nok mat i seg.

Svelgevansker
Mange ganger heter problemet dysfagi – et annet ord for vansker med å tygge og svelge. De som lider av dysfagi, klarer ikke å få ned vanlig mat, og de hjemmemosede alternativene er ofte ikke særlig appetittlige.

– Mange ligger på sykehus og sykehjem og blir underernært rett og slett fordi de ikke greier å spise, sier Finn Hunstad.

Han er erfaren pølsemakermester. For 40 år siden startet han sin egen bedrift i Moss. Noen år senere flyttet han en halvtimes biltur innover i landet, til Svinndal i Våler, der Finn Hunstad AS holder til den dag i dag.

Fra pålegg til mos
Hunstad er kjent for påleggsprodukter. Da butikkene, én etter én, kvittet seg med kjøttdisken, begynte han å selge til storkjøkken, kantiner, grossister og industri.

Men de siste årene har han utnyttet fagkunnskapen sin som pølsemakermester til noe helt annet enn kjøtt.

– Brokkoli, kålrot, gulrøtter og spinat. Hvit fisk og rød fisk. Medisterkaker og biff. Alt blir most, og etterpå blir det varme- behandlet i en tett prosess så ikke noe av næringen blir borte, forklarer Finn Hunstad.

Sluttresultatet blir dypfryste medaljonger i fristende farger, med konsistens omtrent som fromasj når den tines. Fløte, kremost, proteiner og krydder er også en del av mosen. – Resultatet er at det faktisk smaker veldig godt, reklamerer Hunstad.

Lyst til å spise
Idéen kommer fra Tyskland, og pølsemakermesteren i Østfold ble anbefalt som den riktige til jobben med å lage den norske varianten av det som har fått navnet Sooft Meals.

– På mange sykehjem der de mater med mikser som de har laget selv, prøver de slike produkter og ser at beboerne plutselig har lyst til å spise igjen. Maten er fargerik, og kan anrettes på en måte som frister, sier Hunstad.

Banker på døren
Det tar lang tid å komme inn i helsevesenet med et slikt produkt, konstaterer han. Selv om prisen ligger under den kostprisen som sykehus og sykehjem har, så krever det salgsinnsats.

– Du må ha banket på døren til institusjonen mange ganger før de tar mosen i bruk, konstaterer Hunstad. Åtte-ni år etter starten står de mosede måltidene for tre-fire millioner kroner av en omsetning på rundt 70.

Nyskapende
Selv om pensjonsalderen nærmer seg for Finn Hunstad, bedriften har flere med mesterbrev og Hunstads datter er klar til å overta når den dagen kommer, er Finn fremdeles den typen som hopper på toget når noe nytt og spennende dukker opp. – Jeg er nysgjerrig på alt som er nytt. Og med slike ting som dette, kommer det i hvert fall ikke konkurrenter og kikker meg over skulderen med én gang, slik som de gjør om vi lager et nytt kjøttprodukt, sier Finn Hunstad.