Gigantsykehus velger lokale byggmestere

Gigantsykehus velger lokale byggmestere

Lokale byggmestere har fått flere kontrakter på det nye sykehuset i Stavanger. – Veldig bra for oss og for markedet, sier daglig leder Snorre Hallem i Byggmester Sagen.

Av Georg Mathisen
– Det er veldig mange lokale firmaer som har fått veldig mye på sykehuset. De har delt det opp i så små entrepriser at det gjerne ikke er interessant for de aller største å regne på dem, sier Hallem.

9,3 milliarder
Det nye sykehuset – SUS2023 – er et gigantprosjekt som skal koste 9,3 milliarder kroner. Det skal bygges rundt 100 000 kvadratmeter med rundt 640 sengerom for pasientene, alle med eget bad. Her har Faber Bygg fått en kontrakt på 456 millioner kroner for å bygge fasader og en på 40 millioner kroner på himlinger. Front Bygg skal levere servantmoduler for 67 millioner. Byggmester Sagen, på sin side, skal bygge himlinger i alle senge- og behandlingsrommene i det første byggetrinnet av det nye sykehuset, og skal også levere rundt 3500 dører. De to kontraktene er verdt 94 millioner kroner. Alle de tre er byggmesterbedrifter med hovedkontor i Stavanger.

Motivasjon
– Det er helt unormalt at vi har så store, spesifikke jobber. Det pleier å være mer variasjon. Dette er en ting vi må tenke på for å klare å holde driften oppe over lang tid med akkurat det samme arbeidet, sier Snorre Hallem.
– Når du begynner på første dør, har du 3499 igjen. Vi må knekke noen koder for å skape motivasjonen til å utfordre seg selv og gjøre ting litt bedre hver gang. Vi har aldri vært med på noe lignende, men så har det heller aldri blitt bygd noe lignende før, sier han.

De 3500 dørene er slett ikke like. Noen av dem er ganske spesielle – andre er mer standard.
– Det blir spennende å se hvordan de skal sys sammen med andre fag og entrepriser. Du har lås og beslag, innvendige vegger, gulv, betong og elektriker. Det er mange parter som skal ha noe å si når vi begynner, sier han.

Over 50 mann
Hallem regner med at firmaet kommer til å ha topper med over 50 mann på bygget. Men det er vanskelig å si akkurat nå hvor mange det blir – spørsmålet er hvor mange områder på bygget de skal arbeide på samtidig.
– Vi begynner jobben om halvannet år, tenker jeg, men jeg vet ikke helt ennå hvordan fremdriften er, sier han.
Byggmester Sagen-sjefen understreker at markedet fremdeles er tøft i Rogaland etter oljekrisen som begynte for fem år siden. – Prisene har falt dramatisk og er fortsatt lav. Vi ser jo at det er mye å regne på, men det går i sykluser. Det er litt for mange som har lyst på jobb, så det er veldig tøff kamp om jobbene, sier Snorre Hallem.

Glad for lokale
Han får solid støtte fra storkunden:
– Vi er glade for at vi skal få jobbe tett med tre lokale aktører. Det er både kjekt og praktisk at lokale selskaper vinner frem i våre anbudskonkurranser, sier administrerende direktør Inger Cathrine Bryne ved Stavanger universitetssjukehus.
– Det er bare å slå fast at dette er himla bra, sier Kari Gro Johanson, prosjektdirektør for SUS2023.
– For Faber Bygg betyr kontrakten på systemhimlinger at vi sikrer arbeid for 20 personer. Dette er den andre kontrakten vi vinner med det nye sykehuset, og vi gleder oss til å levere, sier daglig leder Jan Arild Wathne.
– Dette er et stort og spennende oppdrag. Vi er stolte over å vinne frem i konkurransen. Nå sikrer vi flere arbeidsplasser mot en meget profesjonell byggherre som er opptatt av gode rammevilkår for entreprenørene, og vi ser frem til å levere vårt bidrag til dette viktige bygget for vår region, sier Ove Hansen, daglig leder i Front Bygg Stavanger.