Et godt år for ordførerkjeder

Et godt år for ordførerkjeder

Fra nyttår får Norge over 40 nye kommuner. De fleste av dem skal ha ordførerkjede. Gullsmedmester Hilde Rønning Rongevær har laget kjedet til ordføreren i nye Alver kommune.

Av Georg Mathisen
– Jeg er superglad for at jeg fikk lov til å gjøre det. Dette hadde jeg så lyst til, sier gullsmedmesteren. Hun har verksted i garasjen sin vest for Frekhaug, som er kommunesenter i Meland. Men bare frem til nyttår. Fra 1. januar slår Meland, Lindås og Radøy seg sammen til nye Alver kommune. Da nyvalgt ordfører Sara Sekkingstad (Sp) fikk ordførerkjedet på det konstituerende møtet i det nye kommunestyret, satt Hilde Rønning Rongevær på tilhørerbenken. Hun innrømmer at det var en opplevelse som gjorde inntrykk.

Anbud fra lokale
Det begynte med en epost om at kommunen ville ha tilbud på et ordførerkjede. – Jeg ante ikke om det ble sendt ut til alle i hele landet eller ikke, men det viste seg etterpå at det bare gikk til lokale, forteller hun.
Rongevær fra Senja flyttet til Nordhordland for 25 år siden og har hatt eget verksted i nesten 20. Lenge var hun usikker på om hun kom til å få oppdraget – det ble mange runder med tilpasninger etter at hun sendte inn det første forslaget sitt.

Sølv
– Kommunen hadde lagt noen føringer for hva de ville ha med. Det nye kommunevåpenet, så ville de ha med de gamle fra de tre kommunene som er slått sammen, og navnet Alver. Ellers skulle det være bare rent sølv, forteller hun.
Selv trodde hun at det var snakk om fargen sølv og tegnet et forslag med masse symbolikk. – Men de mente bare helt enkelt sølv. De hadde en tanke om at det skulle være veldig stilrent og lett å bruke til alt fra bunad til mønstrete skjorte eller dress, sier hun.

Tre forskjellige kjeder
De tre ordførerkjedene som kommunene hadde fra før, var ganske ulike. Men det innebar også at gammelordførerne hadde god erfaring i hva som fungerer og hva som ikke fungerer.
– Ordføreren her i Meland tok med kjedet sitt og sa at det var en fin størrelse – ikke for lite og ikke altfor stort. Det var veldig greit. Du blir litt tryggere når du skal lage det da, sier Hilde Rønning Rongevær.
Hun har vært med på å lage ordførerkjeder før: Hjulpet andre, fått deloppdrag og montert sammen. – Jeg har vært med på deler av prosessen, men dette er jo en helt annen sak, sier hun. Det ferdige kjedet betalte kommunen 70 000 kroner for.

Sa opp jobben
Hvor mange timer arbeid det ble, kan hun ikke si:
– Jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle telle timer. Når du først har gitt en pris og fått oppdraget, så er det bare å gjøre det. Hun var ansatt i en annen jobb ved siden av å drive sitt eget verksted. Den tok hun ferie fra for å jobbe med ordførerkjedet. Da «ferien» først begynte, fikk hun så mye annet å gjøre at det ikke ble tid til kjedeoppdraget. Det endte med at hun sa opp den andre jobben. Produksjonen gikk i rykk og napp. Hun kunne ha støpt og masseprodusert de 28 leddene i kjedet, men var fast bestemt på at de skulle være håndarbeid.
– Emaljen kunne jeg ikke legge selv, så det måtte jeg få gjort litt tidligere. Det som jeg hadde kontroll med selv, kunne jeg putle med, og om jeg hadde dårlig tid, kunne jeg ta kveldene til hjelp, sier hun.

Tidenes yngste
Den første som bærer kjedet, Sara Sekkingstad (26), er ikke bare kommunens første ordfører. Hun er også tidenes yngste kvinnelige ordfører i Norge.
– Det er også litt rart. Hun gikk i parallellklassen til sønnen min, og jeg ser ikke for meg ham som ordfører, smiler Hilde Rønning Rongevær.