Verkstedhåndverksfagene byr på noe for alle. Denne faggruppen innen mesterutdanningen er spesielt variert. Her kan du sikte deg inn på en mestertittel som gullsmedmester, eller hovslagermester om du synes det passer bedre. Poenget er at du har mange fag å velge mellom, om du vil ha en mestertittel i et fag du har anlegg for. Det er i alt 12 mesterfag innen denne gruppen, alt fra urmaker til børsemaker.

Børsemakermester: Som børsemaker reparerer, justerer, tilpasser, monterer og lager du våpen, våpendeler og reservedeler. Du jobber med ulike materialer som stål, tre og plast og andre kunststoffer, og må kunne beherske tradisjonelle arbeidsteknikker så vel som moderne maskiner og metoder.

Filigranssølvsmedmester: En filigranssølvsmed lager bunadsølv slik som søljer, beltespenner, knapper og halsringer. I tillegg lager filigranssølvsmeden smykkekjeder, armbånd og ørepynt. Ulike teknikker blir benyttet for å omforme sølvtråd og sølvkorn til spindelvevaktige mønstre.

Forgyllermester: Forgylling utføres ved å legge bladgull, slagmetall eller bladsølv på en klebrig gullgrunn. Forgylleren bruker en spesiell pensel for å flytte gullet over til området som skal forgylles.

Gipsmakermester: Gipsmakeren lager figurer og ornamenter i gips. Teknikkene er å forme og modellere, støpe og monterer. Foruten gipsarbeider til nybygg, arbeider gipsmakere mye med reparasjons- og restaureringsarbeider på offentlige og private bygg, inkludert kirker.

Mester i gravørfaget: En gravør graverer utsmykninger og inskripsjoner på ulike varer. Gravøren kan også lage former og maler for masseproduksjon av stål-, sølv- og gullprodukter. Gravørfaget går i to retninger; stålgravørfaget og sølvgravørfaget.

Gullsmedmester: Gullsmeden lager smykker og gjenstander og former metall. Sans for form og estetikk er viktige egenskaper når du skal skape smykker. Gullsmeden kan også montere smykkestener og perler, og reparere smykker som ringer, kjeder og brosjer.

Hovslagermester: Hovslageren skor hester. Beskjæring av hover, kald- eller varmsmiing av hestesko og festing av sko på hoven. Hovslageren bruker i dag mest fabrikkproduserte hestesko i ulike materialer, men må kunne smi for å gjøre gode tilpasninger og smi passende beslag.

Keramikermester (pottemakermester): En keramiker utformer og lager bruks- og kunstgjenstander i keramiske materialer som leirgods-, steingods- og porselensleire. Keramikeren designer egne gjenstander, men tar også imot bestillinger. Siden de fleste keramikere har egen bedrift, må keramikeren også bruke tid og ressurser på markedsføring og salg.

Låsesmedmester: En låsesmed installerer, reparerer og utfører service på mekaniske, elektromekaniske og elektroniske låsesystemer i dører, porter, svingdører, safer og andre typer dører og stengsler. Låsesmeden bruker i stor grad moderne verktøy og arbeidsmetoder. Dette innebærer bruk av datateknologi og elektroniske låssystemer.

Smedmester: Smeden har kunnskap om de ulike teknikkene og metodene i smedfaget, deriblant å skjære, smi, sveise, herde og file. Smeden må også ha høy kompetanse innen bruk av forskjellige typer stål. Smeder er spesielt etterspurte i forbindelse med rehabilitering og restaurering.

Sølvsmedmester: Sølvsmeden eller korpussølvsmeden lager alt fra fat, kanner, lysestaker, sølvbestikk til smykker. En sølvsmed bruker tegninger og sølvplater i fremstillingen. Mesteparten av sølvbestikket som produseres i dag fremstilles ved hjelp av maskiner, men blir etterbehandlet manuelt.

Urmakermester: Som urmaker reparerer og vedlikeholder du alt fra små urverk til store klokker. Urmakeren jobber både med mekaniske urverk og elektroniske ur. Som urmaker er det viktig at du har god kjennskap til verktøy, materialer og forskjellige urverk.