Transportbehovet fører til mesterbehov. Bilbransjen regnes som en av Norges viktigste bransjer. Vi blir flere mennesker i dette landet, noe som tilsier at også bilparken kommer til å vokse. Dette gir et behov for kompetent arbeidskraft som er i stand til å håndtere en stadig utviklende teknologi for å vedlikeholde dagens og fremtidens bilpark. Innen bilfagene er det behov for deg med teknisk innsikt og godt håndlag. Liker ikke bil? Da kan du bli mester i motorsykkelfaget. Finn ut mer om de syv ulike bilfagene som leder fram til mesterbrev.

Mester i bilfaget lette kjøretøy: De viktigste arbeidsoppgavene for en bilmekaniker på lette kjøretøy er å søke, finne og utbedre feil på kjøretøyets mekaniske, elektriske og elektroniske systemer. Dette arbeidet utføres på både eldre og nyere kjøretøy.

Mester i bilfaget tunge kjøretøy: Bilmekanikeren på tunge kjøretøy jobber med å reparere og vedlikeholde mekaniske, elektriske og elektroniske systemer på både eldre og nyere kjøretøy. Tunge kjøretøy kan være lastebiler, busser og landbruksmaskiner.

Mester i bilfaget bilskadefaget: Som bilskadereperatør utfører du arbeid på kjøretøyets karosseri, understell, hjuloppheng, styring og sikkerhetssystemer. I dagens sikkerhetskarosserier brukes det mange typer materialer, og bilskadereperatøren må derfor ha kunnskap om hvordan materialer skal varmebehandles.

Mester i billakkererfaget: Billakkerere arbeider med reparasjonslakkering og omlakkering. I mange tilfeller vil dette dreie seg om biler som har fått bulker, skraper eller andre skader som må utbedres. En del billakkerere tar også oppdrag med å spesiallakkere biler etter kunders ønsker.

Mester i reservedelsfaget: Mesteren i reservedelsfaget arbeider ofte med lager- og logistikk i bilbransjen. Du har ansvaret for at bedriften har nok varer på lageret, slik at ulike avdelinger og kunder får rask tilgang til de delene og det utstyret de trenger til kjøretøyet. Du kan også ha den økonomiske styringen av et lager.

Mester i motorsykkelfaget: En motorsykkelmekaniker er en mekaniker som reparerer motorsykler, mopeder, snøscootere og firhjulinger (ATV). Motorsykkelmekaniker finner og reparerer feil på kjøretøyenes mekaniske, elektriske og elektroniske systemer.

Mester i hjulutrustningsfaget: Som hjulutrustningsreparatør reparerer du hjul, hjuloppheng og bremser. Du jobber gjerne på verksteder og samarbeider med andre fagfolk innen bilfag.