Kreative evner og anlegg? Her er fellesnevneren at du bør du ha estetisk sans og kreative evner og anlegg– er du idérik og liker å eksperimentere med oppgaver innen to- og tredimensjonal form, er kanskje et av de mange estetiske fagene riktig for deg. I tillegg bør du være glad i å lese og å arbeide med teori. Skomakermesteren trenger ikke lenger bare bli ved sin lest, men bør i tillegg kunne lede og styre sin egen bedrift. Mesterfagene i gruppen estetiske fag kan føre til en tittel alt fra skomakermester til frisørmester. Gruppen har i alt 14 estetiske fag som leder til mesterbrev.

Blomsterdekoratørmester: Blomsterdekoratøren arbeider i blomsterbutikker og lager oppsatser og dekorasjoner av levende blomster og planter til bedrifter og privatpersoner. Du må ha god formsans og følge med på trender. Blomsterdekoratørmesteren har solid fagkompetanse gjennom et fagbrev og lang erfaring i faget.

Bunadmester: Bunadtilvirkeren arbeider i håndverksbedrifter, husflidsbutikker, museer og husflidsprodusenter. Bunadtilvirkeren arbeider med søm av folkedrakter og bunader, med forankring i kultur og tradisjon. Bunadmesteren har solid fagkompetanse gjennom et svennebrev og lang erfaring i faget.

Buntmakermester: Buntmakeren produserer pelsplagg og veileder kundene i design og skinnvalg, konstruerer og tilpasser plagg under arbeid, samt reparerer, syr om og vedlikeholder plaggene. Buntmakermesteren har solid fagkompetanse gjennom et svennebrev og lang erfaring i faget.

Fotografmester: Fotografmesteren jobber i atelierer, aviser og blader, institusjoner, større bedrifter og som frilans. En fotografs daglige arbeid består i å ta bilder av mennesker, produkter, natur og hendelser. Fotgrafmesteren har solid fagkompetanse gjennom et svennebrev og lang erfaring i faget.

Frisørmester: Frisøren arbeider i frisørsalonger, men kan også jobbe i teater, film og tv eller være knyttet til institusjoner. Som frisør klipper du hår og skjegg, fargebehandler, strukturendrer og frisyreformer/styler du frisyrer både til hverdag og spesielle anledninger for barn, kvinner og menn. Make up er også en del av opplæringen som også skal tilpasses kundens forutsetninger, ønsker og behov. Å være kreativ og ha god kommunikasjon med kundene er gode egenskaper å ha med seg. Frisørmesteren har solid fagkompetanse gjennom et svennebrev og lang erfaring i faget.

Herreskreddermester: Herreskredderen arbeider i verksteder, atelierer, systuer eller i industrien En herreskredder designer og syr tilpassede herreklær på målsøm. Herreskreddermesteren har solid fagkompetanse gjennom et svennebrev og lang erfaring i faget.

Håndvevermester: Håndveveren lager tekstiler i metervis eller som enkeltprodukter. Dette kan være kirketekstiler, tekstiler til hjemmet, ustmykkingstekstiler og bunader. Håndverkeren vever både tradisjonsbaserte og nyskapende produkter på manuell vevstol. Håndvevermesteren har solid fagkompetanse gjennom et svennebrev og lang erfaring i faget.

Kjole- og draktsyermester: Kjole- og draktsyeren lager og tilpasser dameklær etter mål. Som kjole- og draktsyer kan du designe klær og antrekk eller presentere kolleksjoner.

Kostymesyermester: En kostymesyer syr kostymer til bruk i teater, opera, film og tv. Kostymesyeren tilpasser kostymene etter handlingen og scenen der kostymene skal brukes. En kostymesyer kan arbeide på både små og store oppsetninger.

Mester i maskør- og parykkmakerfaget: Som maskør- og parykkmaker gir du rollefigurer et bestemt uttrykk ved hjelp av masker, hår og sminke. Arbeidsoppgavene omfatter både håndverksmessige og kunstneriske oppgaver. Du lager, tilpasser og reparerer parykker og masker og sminke for bruk i teater, opera, film og tv.

Seilmakermester: Som seilmaker lager og reparerer du seil, presenninger, kalesjer og andre fasongsydde produkter. En seilmaker kan også gjøre riggarbeid som å spleise og montere tauverk og wirere. Mye av arbeidet utføres i dag maskinelt.

Skomakermester: Skomakeren reparerer og vedlikeholder skotøy. Noen skomakere designer og lager nye sko eller andre produkter som vesker eller belter. Mange tilpasser og produserer ortopedisk fottøy. Det brukes både håndverktøy og maskiner i arbeidet.

Strikkehåndverkermester: En strikkehåndverker strikker klær, stoff, interiørartikler og utsmykninger. I arbeidet benyttes både tradisjonelle og manuelle teknikker og verktøy, og moderne maskiner.

Tekstilrensermester: Tekstilrenseren arbeider med rengjøring av klær, skinn og tepper i renserier og vaskerier. Det stilles store krav til kunnskap om kjemikaliene som brukes og utslipp av disse.