Informasjon for søknad om mesterbrev med realkompetanse
Du kan søke om mesterbrev på grunnlag av realkompetanse jfr. Forskrift om søknad om mesterbrev på bakgrunn av realkompetanse.
Realkompetanse er kompetanse du har tilegnet deg som utøvende og næringsdrivende eller leder i faget, med faglig og forretningsmessig ansvar i en virksomhet i faget.
Relevant utdanning og kurs kan inngå i realkompetansegrunnlaget.
Å søke om mesterbrev på bakgrunn av realkompetanse er en svært omfattende prosess, og det stilles strenge krav til hvilken kompetanse en søker må ha for å søke på dette grunnlaget. Erfaringsmessig er svært mange av søknadene vi mottar mangelfulle og avslås på dette grunnlaget. Det er derfor svært viktig at du leser informasjonen under. Vi bistår også gjerne med veiledning over telefon, og anbefaler at du kontakter oss før du søker.
Informasjon om søknad om mesterbrev med realkompetanse
Ved vurdering av denne type søknader vil din kompetanse bli vurdert opp mot hele mesterkvalifikasjonen. Mesterkvalifikasjonen er en formell, høyere yrkesfaglig lederkvalifikasjon og beskrives i studieplanene for faget ditt.
Som søker er det viktig å være klar over at det er tidkrevende å utforme en realkompetansesøknad. Du er selv ansvarlig for alle opplysningene i søknaden, og plikter å påse at de er riktige. Det er et krav at du utarbeider søknaden personlig, og søknaden vil være gjenstand for streng kontroll mht. opplysningene som oppgis.
Vi anbefaler at du, før du begynner å fylle ut søknadsskjema, setter deg godt inn hvilke krav som må være oppfylt for å tildeles mesterbrev på bakgrunn av realkompetanse, jfr. realkompetanseforskriften. Det er spesielt viktig at du kan dokumentere alle opplysningene du oppgir i søknaden – dokumentasjonen må være etterprøvbar.
Det skal i tillegg fylles ut en egenerklæring hvor søker bekrefter at det er vedkommende selv som har utarbeidet søknaden og sendt den inn.
Forskrift om søknad om mesterbrev på bakgrunn av realkompetanse
Nedenfor følger en gjennomgang av kravene som stilles til søknaden og for å tildeles mesterbrev på dette grunnlaget.
- 2 Krav til søknad
(1) Ved søknad om tildeling av mesterbrev på bakgrunn av realkompetanse skal det fremlegges skriftlig dokumentasjon
a. av fag-/svennebrev i det faget det søkes mesterbrev i
Du må ha et fag-/svennebrev i et mesterfag. Kopi skal vedlegges søknaden. Oversikt over mesterfagene finner du her Forskrift om fag underlagt mesterbrevloven.
b. om minst 6 års praksis som utøvende i faget, eller minst 2 år som utøvende i faget etter bestått fag-/svenneprøve
Praksis som utøver i faget skal dokumenteres med attest fra tidligere arbeidsgiver(e) eller med næringsoppgaver inkl. registerutskrift eller firmaattest, dersom du har vært selvstendig næringsdrivende i de årene som skal dokumenteres.
Antall år med praksis skal tilsvare praksis på full tid.
c. om minst 6 års praksis innenfor de siste 10 årene som næringsdrivende eller leder i faget, med faglig og forretningsmessig ansvar for virksomheten
Å ha faglig og forretningsmessig ansvar innebærer som hovedregel at du driver egen håndverksbedrift i det aktuelle mesterfaget, eventuelt er øverste leder med ansvar for hele for bedriften. Det er i utgangspunktet formelle og registrerte roller som tillegges vekt i vurderingen av om du har faglig og forretningsmessig ansvar.
De som ikke vil oppfylle dette kravet er f.eks.: håndverkere uten tilleggsansvar, prosjektledere med kun prosjektansvar, formenn, byggeledere, bas eller avdelingsledere. Personer med disse funksjonene kan derfor ikke søke om mesterbrev på bakgrunn av realkompetanse.
Antall år med praksis skal tilsvare praksis på full tid.
d. i form av egenvurdering om oppnådd læringsutbytte som beskrevet i studieplanene for det aktuelle mesterfaget.
I egenvurderingen skal du selv beskrive kompetansen du har opparbeidet deg som leder eller næringsdrivende med forretningsmessig ansvar for virksomheten. Dette innebærer at du skal forklare og beskrive hvilke erfaringer du har gjort deg relatert til læringsutbyttene som fremkommer i studieplanene. Det er din erfaring med faglig og forretningsmessig ansvar som må komme tydelig frem: hvordan har du utført lederoppgavene, hva du har hatt ansvar for og hvorfor har du tatt de valgene du har gjort. Refleksjoner og begrunnelser for valgene du har tatt blir vektlagt i vurderingen. Har du utdanning eller faglige kurs som er relevante må du beskrive hvordan du bruker det du har lært og relatere denne kunnskapen til de aktuelle læringsutbyttene i studieplanene.
Det er en forutsetning at du setter deg inn i studieplanene som gjelder for ditt fag og bruker disse aktivt når du skriver din egenvurdering. En nærmere beskrivelse av innholdet i læringsutbyttene finner du i studieplanenes «Hovedtemaer». Du skal beskrive din kompetanse i hvert av hovedtemaene i studieplanene Bedriftsledelse, Faglig ledelse og Faglig fordypning*, i samme rekkefølge som de fremkommer i studieplanen.
* I faggruppene bilfag, estetiske fag, matfag, verkstedhåndverksfag og møbel- og trefag beskrives faglig fordypning i form av et gjennomført prosjekt – mesteroppgaven.
I faglig fordypning i disse fagene skal du i egenvurderingen din beskrive et prosjekt du har gjennomført i bedriften. I beskrivelsen skal du ta utgangspunkt i modulen prosjekter og prosjektledelse som du finner i studieplanen faglig ledelse i faget ditt. I egenvurderingen skal du vise at du har kompetanse i både organisering, planlegging og gjennomføring av prosjekter.
2) Dokumentasjonen skal være nøye spesifisert og leveres i det omfang og format som Mesterbrevnemnda fastsetter. Dokumentasjonen av relevant utdanning, herunder kurs, kan inngå.
All informasjon du gir i søknaden skal dokumenteres. Dokumentasjonen skal være etterprøvbar og relevant.
Når det gjelder dokumentasjon til egenvurderingene skal denne bygge opp under den kompetansen du beskriver, og det må være sammenheng mellom dine opplysninger og det som dokumenteres. I beskrivelsen må du henvise til vedlegg som dokumenterer dine beskrivelser. Det er viktig at all dokumentasjon er tydelig nummerert.
Dersom du har utdanning eller kurs som er relevant for din kompetanse må beskrivelse av innhold, vitnemål eller kursbevis legges ved.
- 3. Realkompetansevurdering
Dersom søknaden oppfyller vilkårene i § 2 første ledd a til d, jf. annet ledd, skal Mesterbrevnemnda foreta en samlet vurdering om søkers dokumenterte realkompetanse tilsvarer mesterkvalifikasjonen i faget.
Dersom søknaden ikke oppfyller kravene til hvert av punktene a, b, c og d, vil det ikke være grunnlag for å vurdere om din realkompetanse tilfredsstiller kravene til å få tildelt mesterbrev. Dette innebærer at dersom ett av punktene ikke er oppfylt vil de resterende punktene ikke bli vurdert, og søknaden vil bli avslått. Det er derfor viktig at du leverer en komplett søknad, med all dokumentasjon som kreves og med en fullstendig egenvurdering.
Krav til dokumentasjon
Ifølge forskriften skal all dokumentasjon være «skriftlig og nøye spesifisert».
For å oppfylle forskriftens krav må all dokumentasjon være relevant og etterprøvbar. Ved mangelfull dokumentasjon vil søknaden bli avslått.
Alle opplysninger blir behandlet konfidensielt.
Obligatorisk dokumentasjon:
- Fag- eller svennebrev
- Praksis som utøver i faget
- Praksis som næringsdrivende, eller leder med faglig og forretningsmessig ansvar
- Næringsoppgaver (1 eller 2, avhengig av type firma for minst 6 av de 10 siste årene)
- Firmaattest eller registerutskrift
- Egenvurdering – din realkompetansbeskrivelse med tydelig henvisning til nummererte vedlegg
Krav til dokumentasjon av arbeidspraksis som utøvende i faget (jfr. realkompetanseforskriften § 2 pkt b)
Som ansatt:
Du må legge ved attester fra tidligere arbeidsgivere som dokumenterer praksis i faget. Attesten må være skrevet på brevark med bedriftens logo eller stempel.
Attestene må inneholde følgende opplysninger:
- Navn og fødselsdato på søker
- Faget det gjelder
- Arbeidsforholdets varighet
- Stillingsprosent
- Stillingsbeskrivelse
- Attesten må være datert og underskrevet
(timelister og arbeidsavtaler er ikke godkjent dokumentasjon)
Som selvstendig næringsdrivende:
- Næringsoppgave 1 eller 2 for årene som skal dokumenteres
- Firmaattest eller registerutskrift fra Brønnøysundregisteret som minst må inneholde organisasjonsnummer, oppstart av selskapet, foretaksnavn, eier(e) og beskrivelse av firmaets virksomhetsområde/bransje og næringskode, eventuelt regnskapsfører
- Det må dokumenteres hvor stor del av perioden du har jobbet som utøvende i faget. Dette kan dokumenteres med uttalelse fra styreleder, regnskapsfører eller revisor.
Krav til dokumentasjon av praksis som næringsdrivende eller leder i faget med faglig og forretningsmessig ansvar. (jfr. realkompetanseforskriften § 2 pkt c)
- Næringsoppgave 1 eller 2 for årene som skal dokumenteres
- Firmaattest eller registerutskrift fra Brønnøysundregisteret som minst må inneholde organisasjonsnummer, oppstart av selskapet, foretaksnavn, eier(e) og beskrivelse av firmaets virksomhetsområde/bransje og næringskode, eventuelt regnskapsfører.
Krav til dokumentasjon i form av egenvurdering om oppnådd læringsutbytte som beskrevet i studieplanene for det aktuelle mesterfaget (jfr. realkompetanseforskriftens § 2 pkt d)
Det er ikke spesifikke krav til hvilken type dokumentasjon som skal følge med egenvurderingen, Det sentrale er at det som oppgis i egenvurderingen må dokumenteres.
Følgende er eksempler på hva som kan være aktuell dokumentasjon:
- Regnskap
- Budsjett
- Organisasjonskart
- Markedsføringsplaner
- HR-dokumentasjon
- Prosjektbeskrivelse
- KS-dokumentasjon
- HMS-dokumentasjon
- Kontrakter
Når vi vurderer din egenvurdering legges det vekt på at dokumentasjonen som er lagt ved er relevant. Det er derfor viktig at du vurderer nøye hvilken dokumentasjon som er hensiktsmessig og relevant for det du beskriver i den egenvurdering.
Behandlingstid
Realkompetansesøknader er tidkrevende å behandle, og det er stor pågang av søknader. Den siste tiden har saksbehandlingstiden vært inntil to år. Søkere blir kontaktet når behandlingen av deres søknad begynner.
Mesterbrev
Fagkunnskap gir trygghet!
På Mesterbrev | Mesterbrevnemnda sine nettsider blir det benyttet cookies/infokapsler. En informasjonskapsel - såkalt cookie - er en liten tekstfil som lastes ned og lagres på brukerens datamaskin når nettsiden åpnes. Informasjonskapselen brukes for eksempel til å lagre innloggingsdetaljer, huske innhold i handle-vognen eller registrere hvor brukeren beveger seg på sidene. Det gjør at vi bedre kan tilpasse sidene for hver enkelt bruker. Klikk her for å lese mer Jeg forstår